Om din hund blir sjuk

Som hundägare måste man räkna med att ens hund blir sjuk eller behöver veterinärvård minst en gång under sin levnad. Det gäller att som hundägare alltid vara uppmärksam på sin hund, för att se om några tecken på sjukdom märks av. Vissa symptom kan man till exempel känna igen från sjukdomar som också kan drabba människor, till exempel ögoninflammation. Ibland finns dock inga synliga symptom – man bara märker att hunden beter sig annorlunda mot hur den brukar vara annars, till exempel att den är mer trött och orkeslös, att den har tappat aptit eller att den verkar nedstämd. Man ska inte tveka att kolla upp något man oroar sig över när det gäller ens hund, eftersom hunden själv inte kan berätta om den har ont eller mår dåligt.

Det första man ska göra vid misstanke om sjukdom är att kontakta en veterinär. Man ska aldrig försöka behandla sin hund själv, eftersom man utan den expertis som en veterinär har kan förvärra sjukdomen, snarare än att hjälpa den. Åk därför in med din hund till närmaste djurklinik eller veterinärmottagning, för att få kompetent hjälp åt din hund.

Det skadar däremot inte att på egen hand läsa på om några vanliga hundsjukdomar och dess symptom, så att man är beredd och eventuellt kan känna igen dem när symptomen uppstår. Många av dessa sjukdomar är särskilt vanliga bland valpar, som är känsligare för infektioner än vuxna hundar.

Ett exempel är inälvsparasiter, till exempel rundmask och hakmask. Detta är mycket vanligt bland valpar från en mycket tidig ålder – många får till exempel hakmask eller rundmask via mjölken från sin mamma. På grund av detta behandlar man rutinmässigt valpar direkt för denna typ av parasiter. Detta sker genom att valpen äter en tablett som paralyserar maskarna, vilket gör att de kan föras ut ur kroppen med avföringen. Hundar kan dock drabbas av dessa maskar även senare i livet, och det är bra att någorlunda regelbundet avmaska sin hund. Symptomen är bland annat att hundens avföring blir lös, och att den blir allmänt orolig i magen.sick-dog-1063663_960_720

Något annat man ska se upp för är parvovirus, som är mycket smittsamt och leder till obehagliga symptom som kräkningar och blodig diarré. Ett annat tecken på att din hund är drabbad är att den förlorar aptiten. Parvoviruset är mycket smittsamt, och överförs via avföring. Om din hund kommer i kontakt med avföring från en smittad hund kan den med andra ord drabbas.

Ett annat vanligt problem är hjärtmask, som är en parasit som smittar via myggor. I Sverige är detta inte lika vanligt, men om du ska resa utomlands med din hund, eller lever någon annanstans än i Sverige, bör du ge din hund förebyggande tabletter en gång i månaden. Hjärtmaskar är nämligen dödliga om de inte behandlas, då de kan orsaka hjärtstopp. Symptom på att din hund är drabbad är att den är trött, saknar aptit och går ner i vikt utan förklarlig anledning.

De flesta av dessa sjukdomar och parasiter går dock att vaccinera valpen för, varför det är mycket viktigt att man följer det vaccinationsschema som man har fått från uppfödaren. På det sättet kan man bespara sig själv och sin hund några besök till veterinären.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone