Den leende samojeden

Fluffig vit päls och ett naturligt leende har gjort samojedhunden till en populär ras att äga. Den är en draghund byggd för sibiriskt klimat vilket ställer en del krav på den som funderar på att välkomna in en samojed i familjen.

Aktiviteter och träning

Samojedhunden har använts som en drag- och packningshund i polarområden i Sibirien. Det är en stark hund som behöver mycket fysisk aktivitet för att må bra. Långa vandringar i fjäll och skog är alltså inga problem för samojeden och den behöver ordentlig träning ungefär 3 gånger i veckan. Den behöver också träna hjärnan och är en hundras som passar för brukstävlan. I bruksgrenarna ingår spår, sök, skydd, patrull och rapport.

Pälsvård

Samojeden har länge uppskattats för sin fluffiga päls. Detta innebär dock en del pälsvård för ägaren. Men det är inte så svårt som det ser ut. Se till att borsta genom pälsen regelbundet och var extra noga när samojeden fäller. Bada den bara när det verkligen behövs och var noga med att få pälsen helt torr för att undvika eksem. Med hjälp av en fön är det fullt möjligt att få till hemma.

Det stora leendet

Rasen kallas för den leende hunden och leendet är befogat då samojeder oftast är positiva i sitt sinnelag. De kan leva både i större flockar och enskilt. Får de all den aktivitet, både fysisk och psykisk, som de behöver och har en bra kost kommer samojeden leva sitt liv utan större problem. Rasen har få hälsoproblem men höftledsdysplasi kan förekomma.

För den aktive som inte har något emot en del päls på kläderna är samojeden en utmärkt hund att äga. De är medelstora, starka och intelligenta hundar som kommer ge sin ägare mycket glädje och många möjligheter till ordentligt med motion och frisk luft – alltid med ett stort leende.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone