”Som hund och katt” – stämmer det uttrycket verkligen?

Vi har alltid fått lära oss att hund och katt inte går speciellt bra ihop. Uttrycket ”de är som hund och katt” säger sig väl självt. Men stämmer det verkligen? Är hunden som ett klösträd för katt eller kan de två faktiskt bli vänner?

Likheter och skillnader mellan hund och katt

Även om katter och hundar båda har klor så kräver hundar inget klösträd som katt gör. Har du en hund måste du regelbundet klippa dess klor om hunden inte är stadshund och ständigt går på asfalten, då sker detta ganska så naturligt. En katt däremot, speciellt en innekatt, vill bli av med döda klor och tycker därför om att klösa. Det handlar om att det kliar i klorna som då och då byts ut, precis som en orms hud. Köper du ett klösträd katt så slipper du drabbas av sönderrivna möbler och tapeter.

Precis som katter tycker hundar om att vara tillsammans med sina ägare, men skillnaderna är att en katt inte alltid vill bli klappad. Normalt tycker katten om att det finns folk omkring den men den vill samtidigt gärna dra sig undan från all uppmärksamhet. En katt är mer självständig. Detta är naturligtvis generaliteter, alla kattraser är inte sådana precis som det finns hundar som gillar att vara för sig själva.

Kan katter och hundar utveckla vänskap?

Svaret på den frågan är: definitivt. En hund och en katt kan bli BFF. Ofta är det en hund och en katt som vuxit upp tillsammans och känner varandra sedan länge. En hund eller en katt som kommer in i en familj där det redan finns ett djur kan bli utstött och det djuret som redan fanns där kan känna sig lite avundsjuk på den nya individen. Detta kan till och med gälla nyfödda barn som blir den nya familjemedlemmen.

En katt vet oftast att den kan göra illa med sina klor och när den blir irriterad kan den faktiskt undvika att klösa i ansiktet. Den visar att den blir arg men en snäll katt undviker att göra skada om den kan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone