Hundens munhälsa – förebygg tandproblem hos din fyrbenta vän

Som hundägare vill vi våra fyrbenta vänner allt väl. Vi ser till att de får bra mat, motion och massor av kärlek. Men ett område som lätt glöms bort, men som är otroligt viktigt för hundens allmänna hälsa och välbefinnande, är munhälsan. Att ta hand om hundens tänder är inte bara en fråga om fräsch andedräkt – det handlar om att förebygga smärta, obehag och allvarliga sjukdomar som kan påverka hela kroppen. Låt oss dyka ner i hur du kan hjälpa din hund att behålla ett friskt leende livet ut.

Förstå problemen i hundens mun

Tänk dig att ständigt gå omkring med tandvärk eller en infektion i munnen – det är tyvärr verkligheten för väldigt många hundar. Omfattande svensk forskning visar att över 80 procent av alla hundar över tre år lider av någon form av tandsjukdom, ofta utan att vi ägare ens märker det tydligt. Det vanligaste problemet börjar smygande med plack – en klibbig, nästan osynlig hinna av bakterier, saliv och matrester som ständigt bildas på tänderna. Om placken inte tas bort regelbundet, helst dagligen, förhårdnar den inom bara ett par dagar och blir till tandsten. Tandsten är en gulbrun, hård beläggning som irriterar tandköttet och skapar en perfekt yta för ännu fler bakterier att fästa. Detta leder till tandköttsinflammation (gingivit), där tandköttet blir rött, svullet och lättblödande – ett tydligt tecken på problem som över en tredjedel av hundägare som försökt rengöra hundens mun rapporterat. Om inflammationen får fortsätta ostört kan den utvecklas till parodontit, eller tandlossning. Då angrips och förstörs vävnaderna och käkbenet som håller tanden på plats. Tandköttsfickor bildas, tandköttet drar sig tillbaka och i slutändan leder det till att tanden blir lös och kan falla ut eller måste dras ut. Detta är inte bara mycket smärtsamt för hunden, utan bakterierna från den inflammerade munhålan kan också spridas via blodet och påverka viktiga organ som hjärta, lever och njurar, och har även kopplats till sjukdomar som diabetes.

Uppmärksamma varningssignalerna

Hundar är mästare på att dölja smärta, så det gäller för oss ägare att vara uppmärksamma på även subtila signaler. Det kanske mest uppenbara tecknet är ofta dålig andedräkt – en frisk hundmun ska inte lukta illa! Faktum är att hälften av hundägarna i en stor studie rapporterade att deras hund hade dålig andedräkt. Andra vanliga symtom på tandproblem inkluderar rött, svullet eller blödande tandkött, synlig gulbrun tandsten (vilket nästan 40% av hundar i studien hade), minskad aptit eller svårigheter att tugga (kanske föredrar hunden plötsligt mjuk mat, tappar mat ur munnen eller tuggar bara på ena sidan). Var också uppmärksam på ökat dreglande (ibland med blod i), att hunden kliar eller gnuggar sig mot munnen och ansiktet, eller om den plötsligt blir ovillig att leka med tuggleksaker. Ibland kan även en förändring i humöret, som ökad irritabilitet, nedstämdhet eller till och med aggression, bero på smärta från munnen. Om du ser något av dessa tecken är det hög tid att boka ett veterinärbesök för en ordentlig kontroll.

Riskfaktorer för tandproblem

Även om alla hundar kan drabbas av tandproblem, finns det vissa faktorer som ökar risken. Små hundraser, som chihuahua, yorkshireterrier, chinese crested, dvärgpudel, cavalier king charles spaniel och mops, är generellt mer utsatta. Detta beror ofta på att deras tänder sitter trängre i den lilla munnen, vilket gör det lättare för plack och tandsten att få fäste och svårare att hålla rent. Forskning från SLU bekräftar att ägare till små hundar oftare rapporterar problem, och vissa raser har en markant högre förekomst av tandlossning – upp till 68% hos chihuahua och 64% hos mops över sex års ålder, jämfört med 19% generellt för hundar i den åldersgruppen. Även åldern spelar en stor roll – risken för tandproblem ökar markant ju äldre hunden blir. Genetiska faktorer, som salivens sammansättning, kan också påverka benägenheten att utveckla tandsten. Vissa hundar verkar helt enkelt ha lättare att bilda tandsten än andra. Men oavsett ras, storlek eller ålder är förebyggande vård nyckeln till en frisk mun.

Förebygg tandproblem hemma

Den goda nyheten är att de flesta tandproblem hos hundar faktiskt går att förebygga! Precis som för oss människor handlar det om regelbunden rengöring. Den absolut mest effektiva metoden är daglig tandborstning. Trots detta visar svensk forskning att det är försvinnande få hundägare, endast runt 4 procent, som faktiskt borstar tänderna på sin hund varje dag. Många förlitar sig kanske på tuggben eller specialfoder, och även om dessa kan bidra till en viss mekanisk rengöring, ersätter de inte den noggranna borttagningen av plack längs tandköttskanten som tandborsten ger. Att införa en daglig borstningsrutin är den bästa investeringen du kan göra i din hunds långsiktiga hälsa och välbefinnande. Många hundägare är omedvetna om att deras hund har problem, och regelbunden borstning ger också en chans att inspektera munnen.

Daglig tandborstning gör skillnad

Att börja borsta tänderna på en vuxen hund som aldrig upplevt det kan kännas som en utmaning, men det är absolut inte omöjligt! Nyckeln är tålamod, positiv förstärkning och att gå mycket långsamt fram. Jag minns själv när jag skulle introducera tandborsten för en av mina tidigare Jack Russells – det krävdes lite list och många små, högkvalitativa godbitar, men till slut blev det en mysig kvällsrutin vi båda såg fram emot. Det allra bästa är förstås att börja redan när hunden är valp, även om det bara handlar om att vänja den vid hantering av munnen och att du tittar på tänderna till en början. Oavsett när du börjar, se till att göra det till en positiv och lugn stund. Stressa inte, och om hunden verkar ha ont eller är mycket motvillig, kontakta veterinär för att utesluta befintliga problem innan du fortsätter träningen.

  • Välj rätt verktyg: En mjuk tandborste anpassad för hundar (finns i olika storlekar) eller en mjuk barntandborste fungerar bra. En fingertuta kan vara ett bra första steg. Använd alltid en speciell hundtandkräm – människotandkräm innehåller ofta fluor och sötningsmedlet xylitol som båda är giftiga för hundar. Hundtandkräm är säker att svälja och finns i smaker som lever, kyckling eller jordnötssmör, vilket kan göra det hela lite godare för hunden.
  • Börja mjukt: Låt hunden först vänja sig vid att du rör vid dess mun och läppar. Lyft försiktigt på läppen och berör tänderna och tandköttet med fingret. Ge beröm och belöning.
  • Smakprov och borstintroduktion: Låt hunden slicka lite tandkräm från ditt finger. Introducera sedan tandborsten genom att låta hunden lukta och slicka på den, kanske med lite tandkräm på. Börja sedan försiktigt borsta en eller ett par lättåtkomliga tänder under några sekunder.
  • Korta, positiva pass: Öka tiden och antalet tänder gradvis över flera dagar eller veckor. Håll passen korta och positiva. Det är bättre att borsta några tänder väl än att försöka tvinga sig igenom hela munnen.
  • Fokusera på utsidan och tandköttskanten: Det viktigaste är att borsta utsidan av tänderna, särskilt längs tandköttskanten där plack och bakterier lättast samlas. Använd små, cirkulära rörelser. Insidan av tänderna rengörs till viss del av tungan, men försök komma åt även där om hunden tillåter det.
  • Gör det till en vana: Beröm massor! Använd en glad och uppmuntrande röst. Avsluta alltid med en liten belöning (räkna in den i dagsransonen), en rolig lekstund eller extra kel. Hunden ska förknippa tandborstningen med något trevligt.
  • Sikta på dagligen: För bästa effekt och för att förhindra att plack omvandlas till tandsten bör tänderna borstas varje dag. Plack börjar bildas igen redan inom några timmar efter borstning.

Komplement till tandborstning

Även om tandborstning är den överlägset bästa metoden, finns det andra produkter som kan fungera som komplement, särskilt om daglig borstning är svår att få till. Speciella dentaltuggben och dental sticks kan hjälpa till att mekaniskt skrapa bort en del plack när hunden tuggar. Leta gärna efter produkter märkta med VOHC (Veterinary Oral Health Council), då dessa har genomgått tester som visar en dokumenterad effekt mot plack och/eller tandsten. Var dock försiktig med alltför hårda tuggben, som vissa märgben eller hårda plastleksaker, då dessa kan orsaka smärtsamma tandfrakturer – en vanlig skada som ofta kräver veterinärvård. En bra tumregel är att om du inte kan göra ett märke i tuggbenet med din nagel, kan det vara för hårt. Övervaka alltid hunden när den får tuggben och räkna in kalorierna i den dagliga fodergivan. Det finns också specialfoder utformade för att främja tandhälsan, ofta med större och/eller fiberrika foderkulor som uppmuntrar till mer tuggande och har en rengörande effekt. Andra munvårdsprodukter inkluderar vattentillsatser, tandsprejer, geler eller pulver som strös på maten och som sägs motverka bakterier eller plackbildning. Rådgör alltid med din veterinär om vilka komplement som kan passa just din hund och dess behov, men kom ihåg – inget av dessa ersätter fullt ut den dagliga tandborstningen.

Veterinärens roll för munhälsan

Regelbundna besök hos veterinären är en viktig del av den förebyggande tandvården, även om du borstar tänderna på din hund varje dag. Passa på att be veterinären göra en ordentlig munkontroll vid den årliga hälsokontrollen och vaccinationen. Detta är särskilt viktigt eftersom många hundägare har svårt att själva inspektera hundens mun ordentligt – en fjärdedel av ägarna i en studie uppgav detta. Veterinären kan upptäcka tidiga tecken på problem som du kanske missat och ge råd om den bästa skötseln för just din hund. De kan bedöma bettet, inspektera varje tand, kontrollera tandköttets hälsa och mäta eventuella tandköttsfickor med en speciell sond. Ju tidigare problem upptäcks, desto enklare och billigare är de oftast att åtgärda, och desto mindre lidande för hunden.

Professionell tandrengöring (PTR)

Om tandsten väl har bildats går den inte att borsta bort hemma. Då krävs en professionell tandrengöring (PTR) hos veterinären. Detta görs under narkos eller djup sedering, vilket är nödvändigt för att kunna undersöka och rengöra noggrant och säkert utan att stressa eller orsaka smärta hos hunden. Under PTR används specialinstrument, som ultraljudsscaler och handinstrument, för att avlägsna all plack och tandsten, både ovanför och, viktigast av allt, under tandköttskanten i tandköttsfickorna. Tänderna poleras sedan med en speciell pasta för att skapa en slät yta som försvårar för ny plack att fästa. En grundlig PTR inkluderar nästan alltid dentalröntgen. Detta är avgörande eftersom upp till 60% av tanden ligger dold under tandköttet, och röntgen är det enda sättet att upptäcka problem med rötterna, käkbenet, eller sjukdomar som tandresorption (TR). Om tänder är lösa, kraftigt skadade, infekterade eller drabbade av avancerad parodontit kan de behöva dras ut under samma narkos. Trots att det är en vanlig rekommendation vid behov, hade endast 13% av hundarna i en svensk studie genomgått PTR.

Tandvård och försäkring

Tandvård för hundar kan bli kostsamt, särskilt om problemen hunnit bli omfattande och kräver extraktioner eller mer avancerad behandling. Det är därför klokt att tidigt sätta sig in i vad just din hundförsäkring täcker. Generellt sett täcker de flesta grundförsäkringar inte förebyggande åtgärder som borttagning av tandsten. Problem som anses ha uppstått på grund av bristande förebyggande munhygien, som parodontit (tandlossning) relaterad till tandsten, kan också vara undantagna från ersättning i grundskyddet. Däremot brukar försäkringen normalt täcka tandskador som uppstått till följd av ett olycksfall (trauma). Vissa försäkringsbolag erbjuder tilläggsförsäkringar som ger ett mer omfattande skydd för just tandsjukdomar (exklusive förebyggande vård och problem med mjölktänder). Det är viktigt att du noggrant läser igenom villkoren för din försäkring eller kontaktar ditt försäkringsbolag för att få klarhet i vad som gäller för din hund. Att teckna försäkring tidigt, innan eventuella problem uppstår, är alltid en fördel.

En investering i din hunds hälsa

Att ta hand om sin hunds tänder är ett åtagande som kräver lite tid och engagemang varje dag, men belöningen är ovärderlig. En frisk mun innebär inte bara frånvaro av smärta och en fräschare andedräkt, utan bidrar till hundens allmänna hälsa, matglädje och livskvalitet under många år. Genom att göra tandborstningen till en daglig kärleksfull rutin, vara uppmärksam på tidiga varningssignaler och säkerställa regelbundna veterinärkontroller ger du din bästa vän de allra bästa förutsättningarna för ett långt, hälsosamt och lyckligt liv – med ett glatt och friskt leende. Det är en investering i välmående som lönar sig mångfalt, både för hunden och för dig som ägare. Tänk på den där lilla stunden varje kväll med tandborsten som en extra kärlekshandling – ett konkret sätt att visa att du bryr dig om varje liten, men viktig, detalj av din väns välbefinnande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone