Historien bakom Jack Russell Terrier

Aktiv bushund

Jack Russell är en aktiv liten hund som gärna hittar på en massa saker. Det är en hund främst framtagen för grytjakt och därför smiter den gärna ner i trånga mörka och väldigt smutsiga hålor. En smutsig hund i en lägenhet är inget att rekommendera så därför blir det ofta bad för hundens del. En blöt hund som larvar omkring i lägenheten kan ge en unken lukt och därför är det bra att alla fastighetsägare som har lägenheter har obligatorisk ventilationskontroll. Det betyder att någon från exempelvis Radea som sysslar med ovk i Stockholm kommer hem till dig och kontrollerar att ventilationen funkar som den ska och du slipper stå ut med lukten av blöt hund allt för länge efter du badat din hund. Radea kan även utföra radonkontroller.

Rasens fader

Parson John ”Jack” Russell var kyrkoherde i Swimbridge, i grevskapet Devon i England och han levde 1795-1883. Han kallades för ”the sporting parson”, den jagande prästen. Han var även en anlitad utställningsdomare samtidigt som han älskade jakt. På den tiden jagade man med häst och ett koppel av lösspringande hundar. Mestadels var det Foxhounds och en samling med mindre terriers i varierande storlek. En dag fick han syn på en liten vit terriertik med bruna fläckar över öron och ögon samt en prick vid svansroten. Han blev förälskad och köpte henne på fläcken. Trump blev hennes namn. Hon blev grunden och idealet för den framtida rasen Jack Russell.

Tanken bakom rasen

Den perfekta hunden skulle vara vit för att lätt kunna skiljas från räv, vara lika stor som en rävhona, ha tålig päls som skyddade mot väder och vind. Hunden skulle inte heller ha alltför korta ben eftersom den skulle hinna med hästarna och alla Foxhounds som stötte upp räven så att de mindre hundarna kunde driva fram den ur grytet. Det finns dokumenterat att lågställda terriers fick åka med i packväskor till häst för att lyftas ner när det var dags att gå ner i gryten. De blev väldigt populära och var inte endast bra grythundar, de höll även effektivt lador, gårdar och åkrar fria från råttor. De avlades mer på prestation än utseende och därför skiljde de sig åt en del mellan olika regioner. För att slippa att hunden springer iväg på egna jaktäventyr kan du få tips för att aktivera din lilla vän så att den håller sig trött och nöjd med livet istället för att hitta på ofog.

Sent erkänd

1974 startade den engelska klubben JRTC och hade en relativt förlåtande rasstandard. Denna klubb var inte ansluten till den engelska Kennelklubben eller FCI.

Jack Russell Terrier godkändes först den 25 oktober 2000, trots att rasen funnits väldigt länge. Detta berodde på att rasen hade en annan klubb som registrerade den och att det inte fanns en vedertagen rasstandard utifrån FCI’s perspektiv. Den lågställda kallas Jack Russell och den högställda kallas Parson Russell.

De allra flesta Jack Russells används idag som stadshund och sällskapshund, men ränderna går aldrig ur. De älskar fortfarande jakt och trånga jordhålor, husgrunder och liknande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone