Aktivera din hund

Bara att vara ute innebär aktivering

Hundar tar skada av ett alltför stillasittande liv och det är tyvärr ganska vanligt att människor som bor i städer håller sig med hundar som egentligen hade mått bra av att röra på sig betydligt mer än vad de får lov att göra. Som hundägare kan du få många olika problem om du inte lyckas aktivera din hund, intellektuellt såväl som fysiskt. I den här texten ska vi ge några tips på vad man bör tänka på när det gäller aktivering av hundar. Det är inte så svårt som du kanske tror.

Aktivering på hundens villkor

Att träna tillsammans med hunden innebär att ni båda ska ha kul. De flesta hundar är inte så kräsna när det gäller fysik aktivitet men det bra att utgå från vad du har för ras. När det gäller en stor ”enmanshund” är förtroendet mellan ägaren och hunden superviktigt. Det kan man träna upp med olika aktiviteter. Vissa nyttohundar, som till exempel draghundar, är svåra att ge tillräckligt med motion om man inte har flera som får springa fritt i en inhägnad. Hundar med korta ben klarar inte lika långa äventyr ute i det fria som större hundar som är framavlade för till exempel jakt och andra krävande sysslor. Aktivering kan även handla om att stimulera hundens sinnen på olika sätt.

Många fördelar med aktivering

När du tränar med din hund stärks banden mellan er och risken för att hunden ska utveckla problematiska beteenden minskar avsevärt. Många typer av aktivering är dessutom sociala och innebär att ni får träffa andra hundar och hundägare. Bara att ta med sin hund till en hundrastplats kan innebära ett tillfälle för hunden att öva på sina sociala förmågor och agera ut normala hundbeteenden. Idag finns det många olika hundsporter som bli något av en hel livsstil och alltså inte bara en trevlig form av aktivering. Agility är ett exempel på en hundsport som testar hundens fysiska förmågor och förmåga att vara lyhörd gentemot sin ägare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone