Bada och borsta – ta hand om pälsen

Precis som oss människor kräver hundar en hel del omvårdnad, inte minst när det kommer till att sköta om det yttre. Förutom regelbunden kloklippning och tandborstning behöver hundar även pälsvård. Hur omfattande pälsvård som behövs beror på hur mycket päls din hund har, samt vilken typ av päls det är. Det krävs inte särskilt många redskap för att ta hand om pälsen, men det är viktigt att börja i god tid så att din hund vänjer sig vid att bada och bli borstad. Börja redan när din hund är valp.

Hur mycket pälsvård?

En del hundar kräver mer pälsvård än andra. En strävhårig hund behöver till exempel inte lika mycket pälsvård som en hund med lång eller lockig päls. Vissa långhåriga hundar får väldigt lätt tovor som kan kräva en hel del arbete för att reda ut. tänk på hur mycket pälsvård som krävs innan du köper hund och var realistisk med hur mycket tid du vill lägga på pälsvård varje dag. Många hundar med lång päls kräver daglig borstning samt regelbunden klippning. Du ska inte bada din hund alltför ofta, då det torkar ut huden. En till två gånger i månaden brukar räcka.

Rätt produkter och metoder

Använd alltid schampo och balsam som är tillverkade för hundar, för produkterna som vi människor använder kan irritera din hunds hud. Välj gärna naturliga produkter som inte innehåller skadliga kemikalier. När du ska borsta din hund, börja med de områdena där det brukar tovas. Under benen, över nacken, under hakan och på bakbenen. Är det mycket tovor är det viktigt att du inte sliter i dem, detta kan vara mycket smärtsamt för hunden. Red ut dem med en stålkam, strå för strå. Sedan kan du använda den vanliga borsten. Det kan vara en härlig stund för hunden att bli borstad, om du är varsam. Det är även ett trevligt sätt för dig och din hund att umgås.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone