Att köpa och äga en hund

Att köpa en hund är inget beslut som ska tas lättvindigt. När du skaffar en hund så tar du på dig ett stort ansvar för en annan levande varelses liv och välmående. Det viktigaste är därför att du redan innan ska tänka igenom din situation: kommer du ha tid och råd med hunden? Den ska rastas flera gånger om dagen, om du inte har någon som är hemma på dagarna behöver du ha den på hunddagis, hur den kommer påverka dina semestrar, etcetera. Prata med vänner och bekanta, om möjligt kanske du till och med kan vara hundvakt åt någon som ska resa bort för att känna på hur det är.

När du väl har bestämt dig och kommit fram till att hundägandet är något för dig så är första steget att välja hundras och hitta en bra och pet, dog, jack russell terrier, podium, first, number 1pålitlig uppfödare. En uppfödare bör vara medlem i Svenska Kennelklubben, och du bör dessutom tänka på att du ska känna rätt för säljaren här: är det här en person som inger förtroende? Verkan denne vara en vänlig person som bryr sig om både sina djur och sina kunder?

Ett alternativ till att köpa en valp från en kennel är att ta över en vuxen hund. Du slipper arbetet med att träna upp en valp till att inte kissa inomhus, bita på möbler och många andra saker som hör till valpstadiet. Men å andra sidan finns alltid risken att det finns en allvarlig anledning till att en hund omplaceras. Se till att noga ta reda på allt sånt innan du fattar beslut att ta över någon annans hund. Tänk också på att en hund ska veterinärbesiktigas innan den byter ägare och ta gärna hjälp av Svenska Hundskyddsföreningen!

Att köpa hem till hunden

Precis som när man skaffar barn är det bra att redan innan du får hem hunden ha förberett dig med att ha allt hemma som behövs. Behoven skiftar en del mellan hundraser, men inte mycket. Ett koppel är bra att ha då du redan från dag ett kommer behöva ta ut den på promenader. Tänk på att det är koppeltvång på många platser, särskilt om du bor i en urban miljö. Påsar till hundbajs, klotång, vattenskål och en säng till hunden är bra grundutrustning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone