Tips när du ska bada din hund

Olika hundraser kräver olika mycket omvårdnad – vissa hundar har lång päls som kräver borstning, trimning och tvättning relativt ofta, medan andra hundar har kort päls som i princip inte kräver någon vård alls. Faktum är att de flesta hundars päls mår bäst av att tvättas så sällan som möjligt, eftersom pälsen fungerar som en slags skyddsbarriär för hundens bakterieflora, som är ganska känslig. Om man tvättar sin hund för ofta kan man därför rubba balansen i bakteriefloran, vilket får negativa konsekvenser för hunden.

Ibland händer det dock självklart att hunden rullar sig i något, blir smutsig på en lerig promenad eller helt enkelt börjar lukta för mycket hund för mänskliga näsor. Då är det inga problem att ge hunden ett bad. Om hunden luktar mycket illa utan någon uppenbar anledning kan det dock vara värt att ta med sig hunden till en veterinär, eftersom det kan bero på någon form av hudproblem. En frisk hund börjar inte lukta illa av sig själv. Man kan också tänka på att om hunden bara blivit lerig om tassarna, och inte på resten av kroppen, kan det räcka med att skölja av hundens tassar och ben med vatten – man behöver inte tvätta och schamponera resten av hunden.

När man tvättar sin hund är det viktigt att tänka på att använda ett så milt schampo som möjligt (självklart helst ett som är särskilt utformat för hundar) och att skrubba så lite som möjligt. Man ska aldrig schamponera en hunds huvud, eftersom ögonen och öronen är mycket känsliga för infektioner. Man kan istället göra rent öron och huvudet med en fuktad trasa, med bara vatten. Det går att tvätta hundar i duschen, men om man har en stor hund underlättar det naturligtvis om man har ett badkar. Annars är risken att man blöter ner hela badrummet i samband med hundens bad. Om du är nybliven hundägare och skulle behöva komplettera eller byta ut din badrumsinredning inför framtida hundbad, ska du gå in på Buildor.se. Där finns både badkar och duschar som passar hundar av alla storlekar.puppy-1022421_960_720

Många hundar spjärnar emot när de märker att det är dags för bad. För att undvika detta kan man träna med hunden för att förbättra dess lydnad, men det finns också många saker man kan göra för att som hundägare minska det obehag hunden känner inför badet. Det är till exempel vanligt att hundar tycker att underlaget i ett badrum med kakelgolv, liksom det hala underlaget i ett badkar, är obehagligt att gå på. För att motverka detta kan man lägga ut handdukar på golvet och i badkaret, så att hunden får ett underlag att stå på med mer friktion. Om hunden är stressad kan det också vara en bra idé att stänga till dörren till badrummet, för att skapa en så lugn miljö som möjligt. För att göra badstunden till en positiv upplevelse för hunden kan man ha med sig några hundgodisar som man ger som belöning under badets gång. När badet väl är över och hunden har torkats med handduk och ruskat på sig är det också viktigt att belöna hunden genom beröm och kel, för att förstärka de positiva associationerna hunden får till badet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone