Låt hunden vara trygg i bilen

Precis som för oss människor så är det viktigt att din hund får åka bil på ett tryggt, bekvämt och säkert sätt. För människor gäller bilbälte och bilbarnstol eller

babyskydd för små barn, men även våra fyrbenta vänner behöver skyddas i trafiken. På marknaden finns det mängder med olika typer av produkter som man kan använda sig av, t.ex. så finns det säkerhetsbälten för hundar, men det finns även bilsitsar, transportväskor och hundburar. Hundburen är troligtvis det vanligaste alternativet, speciellt för större hundar, men får man inte plats med en hundbur i bagageutrymmet så får man tänka på andra alternativ. Vissa väljer till och med att värdera bil för att se vad man kan få för den, för att använda pengarna för att köpa en större bil där alla får plats istället. Riktigt så långt behöver du dock inte gå om du själv inte känner för det. Här nedan har vi listat andra alternativ som du istället kan dra nytta av.

Hundbur

Hundburar är specifikt framtagna för att göra bilfärden trygg. Burarna kommer i olika storlekar och det finns även vissa som har specifika funktioner, t.ex. genom att vara extra säkra vid kraftiga inbromsningar. Placera alltid hundburen så att hunden får tillgång till ventilation och skugga.

Bilbälte

Om man inte vill eller har möjlighet att använda sig av en hundbur kan man istället satsa på ett säkerhetsbälte. Det är då inte bilens vanliga bälte som man använder sig av, utan ett som är framtaget för hund. När du väljer säkerhetsbälte är det viktigt att du tittar på att det är godkänt och att det är säkert, så att din hund är ordentligt skyddad.

Andra sätt att färdas

Det finns ytterligare två alternativ på hur du kan färdas med hunden i bilen, men det är viktigt att komma ihåg att dessa inte skyddar hunden vid en eventuell krock eller vid en kraftig inbromsning. Dessa kallas för transportväska eller bilsits för hund. Produkterna är inte framtagna för att egentligen skydda hunden, utan är mer för att hunden ska ha en bekväm plats att befinna sig på under färden, men även för att din bil inte ska bli full med tassavtryck och hår.

Väljer du att använda en bilsits eller transportväska är det alltså viktigt att du kompletterar denna med några av de ovanstående säkerhetsalternativen, som säkerhetsbälte eller en hundbur. Det går mer än bra att spänna fast hunden i ett bälte, samtidigt som den sitter på bilsitsen eller i sin väska. Storleken på hunden har ingen betydelse och bara för att en hund är av mindre format så betyder det inte att den sitter tryggt i ditt knä. Både små och större hundar ska ha samma säkerhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone