Håll hunden frisk

Att hålla hunden i bra kondition, visitera den dagligen och se till att hålla den i en lagom vikt är något som borde ligga i varje hundägares intresse för att förlänga livet på sin kompis. Ofta syns hundar med övervikt, och just övervikt är något som är lika farligt för hundar som för människor. Även hunden kan få relaterade följdsjukdomar och förslitningar på grund av övervikt.

En del raser har mer specifika hälsoproblem. Olika sorters ledproblem är vanligare på vissa raser än andra, och om din hund har ledproblem eller en sämre höft eller armbåge är det direkt olämpligt att låta hunden bli tjock. Det belastar mer och gör att hunden får svårare att röra sig och får mer ont.

Förebyggande träning

För att din hund ska ha så bra förutsättningar som möjligt att leva ett långt och lyckligt liv är det bra att se till att låta den träna allsidigt och att stärka musklerna. Vet du med dig att hunden har en sämre höft kanske förebyggande simträning kan ge hunden starkare muskler och bättre rörelsemönster för att höften ska klara sig så länge som möjligt utan att göra ont. Se även till att träna båda sidorna på hunden. Detta låter konstigt, men en hund som alltid går koppelpromenader på en och samma sida om dig dag ut och dag in får en starkare och en svagare sida. Det ger en felbelastning som, om oturen är framme, sliter på kroppen mer än nödvändigt och kan senare vara en bidragande faktor till ledbesvär. Lär hunden att gå lika på båda sidor och tänk på att motion i kuperad terräng ger suveränt nyttig träning för hunden på ett naturligt sätt.

Om olyckan är framme

Hur försiktig du än är som hundägare så kan en olycka ändå inträffa, vilket kan resultera i att den stackars vovven blir skadad. Det kan vara en olyckshändelse eller så kan det vara en smygande åkomma som kräver en längre behandling. Har du en försäkring på din hund kanske den täcker problemet och kostnaden, annars kan det bli dyrt. Det kan bli ganska dyrt även med försäkring, och med en pressad ekonomi kanske du behöver ta ett lån för att kunna ta din hund till veterinären. Hos Lånakuten.com kan du få hjälp med att jämföra olika snabblån och långivare för att kunna hitta det lån som passar dig bäst. Det kan finnas möjligheter även för dig med betalningsanmärkningar. Tänk på att du som djurägare enligt lag är skyldig att sörja för att ditt djur inte lider, vare sig du har råd eller inte. Djurskyddslagarna tar inte hänsyn till djurägarens plånbok utan sätter djuret först.

Dödsorsaker för olika hundraser

Tidningen Härliga Hund har med hjälp av ett av de större försäkringsbolagen fastställt de vanligaste dödsorsakerna till några vanliga hundraser. Bland annat framgår det att en blandras oftast dör av tumörer, att en Jämthund oftast blir påkörd samt att en Cavalier King Charles Spaniel oftast dör av hjärtsvikt eller hjärtproblem. Detta är statistik som är användbar i det framtida avelsarbetet för att få fram friskare och sundare hundar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone