Bortsprungna hundar

Hund ute i naturen

En mardröm för hundägare är att hunden ska försvinna spårlöst någon gång, och tyvärr besannas den mardrömmen för ett antal hundägare. Varje år registreras ungefär 200 bortsprungna hundar. De kan försvinna både frivilligt och ofrivilligt, även om de är relativt ovanligt att hunden blir stulen, endast ett fåtal försvinner av den anledningen. En vanlig orsak till att hundar försvinner är att de blir skrämda, till exempel av raketer på nyår, eller att de försvinner när de är ute på jakt. Ibland får de upp något spår i skogen som de drar iväg efter utan att hitta tillbaka, särskilt om de är på ett ställe de inte är vana vid. De flesta hundar hittar lyckligtvis hem igen förr eller senare.

Förebygg att hunden försvinner

Hund och ägare

Det finns ett antal förebyggande åtgärder att vidta för att minimera risken att ens hund ska försvinna. Först och främst bör man se till att chipmärka hunden och registrera den hos Svenska Kennelklubben och i Jordbruksverkets register. Då blir det lättare att identifiera hunden för dem som hittar den. Skulle olyckan vara framme och hunden ändå försvinner i skogen får man ge sig ut och leta vilket kräver en del utrustning om det är i svår terräng. en atv vagn kopplas på en fyrhjuling och gör att utrustningen enkelt kan tas med.

Jakthundar som kommer bort

Då det är allra vanligast att hunden försvinner när den är ute och jagar är det viktigt att vara väl förberedd innan. när hunden försvinner under jakten är det därför en stor fördel om den är försedd med pejl så att man kan spåra den via gps. Man bör hålla sig kvar i närheten av där hunden försvunnit så länge som möjligt, för i de allra flesta fall lyckas hunden spåra sig tillbaka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone