Aktivera hunden med nosework

Hundar kräver olika mycket aktivering beroende på vilken ras de tillhör, men en sak är säker – alla hundar kräver aktivering i någon form. Till detta räknas inte de vanliga promenaderna som sker i syfte att rasta hunden, utan den tid man lägger på att ha roligt med sin hund och lära den något nytt. Alla raser har sina olika egenskaper, men bara för att en jakthund är avlad för att jaga betyder det inte att den enbart måste jaga. Andra aktiviteter kan också passa hunden lika bra.

En relativt ny sport som snabbt blivit mycket populär inom hundvärlden är nosework som passar nästan alla hundar. Som namnet antyder så handlar det om att hunden får jobba mycket med nosen och söka efter specifika dofter. Denna hundsport är perfekt för den som vill göra något roligt tillsammans med sin hund utan att behöva lägga ut en massa pengar eller åka någonstans. Nosework kostar ingenting och det går precis lika bra att träna hemma som på en hundklubb. Det enda som behövs är givetvis en träningssugen hund och något som har en tydlig doft.

För att komma igång med nosework kan du plocka fram mellan tre och tio papperskartonger i olika storlekar. Börja med att ställa dem i en linje efter varandra så att hunden lär sig att den ska börja med den första lådan. Därefter, när hunden lärt sig hur det hela går till, kan lådorna stå på olika ställen i rummet.

Det är vanligt att hunden får börja med att nosa efter eukalyptus. Skulle du inte ha det hemma går det bra med annat också, men undvik anis, björk och kryddnejlika eftersom det är för starkt för hunden. Om du använder eukalyptus, doppa huvudet av en tops i en droppe och klipp sedan av toppen och lägg den i en glasburk. En gammal kryddburk funkar bra men koka den innan för att få bort doftmolekyler, och gör små hål i locket för att doften ska komma ut. När du stängt locket, lägg en godis på för att hunden ska förknippa doften med en belöning.

Se till att börja med nosework när hunden är i rätt sinnesstämning – om den är för taggad är risken att den bara välter omkull kartongerna. Vänta tills den är lugn och låt den sedan gå fram och nosa i lugn och ro utan att bli störd. Ge den mycket beröm så fort den har hittat godisbiten. Om hunden visar sig tycka att det är kul med nosework kan du öka svårighetsgraden. Nosework är även en sport som även barn kan vara med på då det är enkelt att utföra. Det blir också ett bra tillfälle att få barn och hund att lära känna varandra bättre och lära sig ömsesidig respekt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone