Hundtävlingar

Om du vill tävla med din hund så finns det flera olika alternativ att välja på. Att tävla med sin hund är kul, både för dig och för hunden. De flesta hundraser har en instinktiv känsla för tävlingar och ser det som en form av lek, och hundtävlingarnas regler och utformning har givetvis inriktats och utformats utifrån hundarnas förmågor och begränsningar. Ingen tror ju att en tax ska tävla i häcklöpning, till exempel. Det finns idag flera olika organisationer som arrangerar hundtävlingar i Sverige.

Några av de vanligaste varianterna av tävlingar är:

Agility

Agility är som en hinderbanetävling för din hund. Det finns två klasser: agility (där alla hinder kan vara med) och hoppklass (som är utan hinder man måste balansera på). Agility kan bedrivas både enskilt och i lag och du är med och styr din hund med hjälp av rösten och/eller handsignaler. Agility är en tävlingsform som passar de flesta hundar och är roligt både för hunden och för hussar eller mattar.

Dog on agility course

Lydnad

Att tävla i lydnad ställer stora krav på träning. Lydnad passar dessutom för alla typer av hundar och det finns normalt sett ingen klassindelning beroende på ras utan alla tävlar mot alla. När du och din hund tävlar i lydnad kommer ni få utföra ett antal olika moment, vilka är bestämda utifrån klassen och viket innebär att du tränar på dem hemma innan. Lydnad är indelad i klasser och svårighetsgraden ökar beroende på klass. När en viss poäng har nåtts i den klass du är i blir du uppflyttad till nästa klass. Några moment som kan ingå är: tandvisning, ställa sig upp/lägga sig ner, apport, platsliggande och hopp över hinder.

Freestyle

Freestyle eller fristil är en relativt sett ny hundsport i Sverige. Det är en fartfylld och rolig sport som passar en aktivare hundras som till exempel Jack Russel. För att din hund ska kunna tävla på ett bra sätt i Freestyle är det bra att ni redan har tränat eller tävlat mycket i lydnad, för i Freestyle läggs ytterligare ett moment på i form av en koreografi där du och din hund ska röra er till musik. För dig som är sugen på att börja eller vill lära dig mer finns en särskild klubb för detta, Svenska Hundfreestyleklubben.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

MagTone